Когато стане дума за сърдечен удар, мъжете обикновено се считат за по-уязвими от жените. Това предположение всъщност не е необосновано, защото в определена възраст мъжете имат повече рискови фактори за сърдечносъдови проблеми.

Един фактор, който прави мъжете по-склонни към инфаркт, е приемът на сол. Като цяло мъжете консумират повече сол, отколкото представителките на нежния пол, а натрият в солта може да повиши кръвното налягане, както и риска от инфаркт.

Едно проучване от САЩ показва, че мъжете консумират средно по 10 грама сол на ден, докато при жените са 7 грама дневно. Трябва да се има предвид, че препоръчителният прием на натрий не е повече от 2,4 грама или около 6 грама сол. Проучването също така показва, че повишената консумация на сол при силния пол се дължи на яденето на твърде много junk food (бързи храни), като например хамбургери, пържени картофи и пица.

Друг фактор, който прави мъжете са по-склонни към инфаркт, е свързан с хормоналните условия. Сърцето и кръвоносната система на жените с редовна менструация са защитени от някои хормони, които ги правят по-силни и неподатливи от мъжете. Преди менопаузата жените са склонни да бъдат по-малко уязвими към сърдечен удар, освен ако няма други рискови фактори. Рискови фактори за инфаркт при жени в детеродна възраст включват диабет и повишен LDL („лош“) холестерол.

Но след менопаузата жените са склонни да бъдат по-уязвими към инфаркт, отколкото мъжете. Статистика от 1990 г. показва, че при хора над 65 години, 56% от смъртните случаи от инфаркт в САЩ са при жени и 44% – при мъже.