Червените боровинки са малки червени горски плодове, които предлагат много положителни ползи за здравето.

Червените боровинки са пълни с мощни антиоксиданти, някои от които проантоцианидини, отговарящи за червения цвят на плодчетата. Тези антиоксиданти могат да неутрализират свободните радикали, които увреждат клетъчните мембрани и допринасят за стареенето. Червените боровинки са богати на витамин С, друг важен антиоксидант, който може да помогне за предпазване от сърдечносъдови заболявания и рак.

Вижте 7 ползи за здравето на боровинките:

1. Имат противостареещи свойства.
Антиоксидантите, намиращи се в боровинките, помагат на тялото ви да се отърве от свободните радикали, които допринасят за процеса на стареене. Едно скорошно проучване показва, че диета с високо съдържание на антиоксиданти може да предотврати хронични, свързани с възрастта проблеми, като например загуба на координация и памет.

2. Намаляват риска от сърдечни заболявания.
Редовният прием на червени боровинки може да благоприятства сърцето по няколко различни начина. Те помагат за намаляване на LDL (лошия) холестерол, запушващ артериите. Те също така помагат за предотвратяване на плаки по артериалните стени, които могат да доведат до сърдечни заболявания като инфаркт и инсулт.

3. За лечение на инфекции на пикочните пътища.
Червените боровинки са отдавна известни, че помагат при инфекции на пикочните пътища. Плодовете съдържат проантоцианидини, които могат да попречат на бактериите да се залепят на стената на пикочния мехур. Ако страдате от чести инфекции на пикочните пътища, яжте повече червени боровинки.

4. За предотвратяване на ракови заболявания.
Откриваните в боровинките проантоцианидини могат да потиснат раковите клетки в гърдата, белия дроб и простатата. Тези съединения имат способността да се борят със свободните радикали и предотвратяват разпространението на микротумори.

5. Предотвратяване на камъни в бъбреците.
Червените боровинки съдържат лимонена киселина, която може да спре развитието на камъни в бъбреците и други бъбречни проблеми.

6. Защита на зъбите.
Изследванията показват, че сокът от червени боровинки може да помогне за предотвратяване на кариеси. Учените са открили, че съединение в плода може да блокира бактериите от залепване върху зъбите, предотвратявайки образуването на зъбна плака.

7. Защита срещу стомашни язви.
Редовната консумация на червена боровинка може да убие бактерията Helicobacter Pylori, отговорна за повечето стомашни язви.