Есента дойде, а с нея и вкусният праз. За това време, предшестващо зимата, са много полезни топли супички, които да сгряват стомаха и душата. Предлагаме ви една лесна рецепта за крем супа, която става лесно и можете да се справите дори и ако не сте големи кулинари.

Необходими продукти:

600 грама праз
300 грама картофи
500 милилитра зеленчуков бульон
60 милилитра зехтин
черен пипер
мащерка

за крутоните:

100 грама хляб
1-2 супени лъжици зехтин
щипка розмарин
щипка червен пипер
щипка изсушен копър
щипка риган
щипка мащерка

Начин на приготвяне:

Почистете добре праза, след което го нарежете на парчета. Обелете картофите, измийте ги и също ги нарежете на малки кубчета.

В тенджера добавете зехтина и го загрейте, след което добавете праза и го задушете за няколко минутки на средновисока температура, като го разбърквате от време на време с дървена лъжица. След това добавете картофите и зеленчуковия бульон, подправете с черен пипер и мащерка и оставете да се готви за 30-35 минути.

Когато картофите омекнат и празът се свари, пасирайте зеленчуците с пасатор до получаване на гладка хомогенна смес.

Докато супата се вари, можете да приготвите крутоните. Нарежете хляба на малки кубчета, овкусете го добре с подправките и лъжица зехтин, след което ги сложете в застлана с хартия за печене тава и печете във фурната, докато станат златисти и хрупкави.

Сервирайте супата топла, поръсена с крутони.

Да ви е вкусно!