Лютите чушки са основна част в много кухни по света. Освен пикантния вкус, който придават на гозбите обаче, чушките са и много полезни за здравето.

Те могат да бъдат наш съюзник, да подпомгнат храносмилането, правилното функциониране на кръвоносната система, загубата на тегло и т.н. Най-добре, разбира се, е да се възползвате от предимствата на пресните чушки, защото в тях са се съхранили всички хранителни вещества.

Вижте някои от основните ефекти от консумацията на люти чушки:

1. Помагат за ускоряване на метаболизма и загубата на тегло: това се дължи на термогенните ефекти на зеленчука. Експериментални проучвания показват и че чушките потискат апетита, като по този начин допринасят за намаляване на приема на храна.

2. Подобряват кръвообращението: чушките са полезни за кръвоносната система и предотвратяват формирането на обструктивни плаки в кръвоносните съдове.

3. Намаляват риска от сърдечносъдови заболявания: има доказателства, че чушките намаляват нивата на „лошия“ LDL холестерол в кръвта, което допринася за по-доброто сърдечно здраве и намаляване на опасността от инфаркт.

4. Подобряват храносмилането: има доказателства, че чушките могат да стимулират секрецията и освобождаването на храносмилателни ензими, което подобрява процеса на храносмилането.

5. Имат богата антиоксидантна мощ: чушките са богати на витамин С – важен антиоксидант, неутрализиращ вредните свободни радикали, които могат да причинят увреждане на тялото и преждевременно остаряване.

6. Защитават от рак: някои изследвания показват, че капсаицинът – съединението, на което се дължи лютивината на чушките, може да бъде свързано с индукция на апоптоза на туморни клетки и следователно намалява риска от някои видове рак.