Вероятно всеки от нас като дете е опитвал сироп от черен бъз. Това чудесно растение има много ползи за здравето и в продължение на векове то се използва под формата на чайове, сиропи, кремове и мехлеми.

Едно от най-големите предимства на бъза е в хранителното му съдържание. Той съдържа флавоноиди, които са богати на антиоксиданти, предпазващи клетките от свободните радикали. Режим с високо съдържание на флавоноиди може да помогне за намаляване на риска от развитие на хронични заболявания.

Известният български лечител Петър Димков пише в своята книга, че няколко дни преди лястовиците да отлетят на юг, кълват плодовете на бъза, за да се заредят със сили.

Бъзът всъщност се нареждат преди боровинките и къпините по количество флавоноиди и витамин C. Чай от бъз може да се използва за подпомагане на храносмилането, отоци или главоболие. Листата може да облекчат дискомфорта, свързан със запек, тъй като има лек слабителен ефект.

Плодовете на бъза действат общоукрепващо на организма и подсилват имунитета. Плодовете на черния бъз са богати на антоцианови съединения, спомагащи за неутрализирането на свободните радикали. В бъза има още каротин, витамин С, желязо, витамини от групата В, аминокиселини, пектин и целулоза. Това прекрасно растение може да облекчи също и симптомите на грип и простуда. Бъзът може да подпомогне и външния ни вид, защото подобрява състоянието на кожата.