Витамин А е микроелемент с антиоксидантна функция. Тя е насочена към свободните радикали, които произхождат от окисляването на различни елементи. Тези свободни радикали имат вредно въздействие за клетките и се счита, че предизвикват катаракта, тумори, ревматични и кожни заболявания.

Витамин А играе съществена роля в зрението, растежа, развитието на костите, поддържането на епителната тъкан, репродуктивния и имунологичния процес. Приблизително 90% от витамин А в тялото се съхранява в черния дроб, а останалата част се складира в мастните депозити, белите дробове и бъбреците.

Ползи от витамин А за здравето:

– Витамин А подобрява зрението, защото предпазва роговицата на окото. Нисък прием на това хранително вещество може да причини проблеми с очите, а в екстремни случаи може да доведе до обща слепота.

– Помага за здравето на кожата, защото действа в поправянето на епителния слой на кожата. Някои изследвания са се опитали да докажат, че витамин А помага за предотвратяване или лечение на рак на кожата, но все още няма твърди доказателства за това.

– Витамин А помага за растежа по различни начини. Важен е за клетъчното деление и пролиферация и оказва влияние върху растежния хормон.

– Предотвратява инфекции и подобрява имунитета. Оказва влияние върху дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и пикочните пътища.

– Витамин А има антиоксидантно действие. По този начин се предотвратява действието на свободните радикали, които имат вредно въздействие върху клетките и се счита, че предизвикват катаракта, тумори, кожни заболявания и други.

До какво води дефицитът на витамин А?

– нощна слепота;
– сухота на склерата (бялата част) и роговицата на очите;
– възпаление на кожата (дерматит);
– втвърдяване на лигавицата на дихателните пътища;
– гастроинтестинални проблеми;
– риск от инфекция и смърт.

Витамин А се съдържа в животинските храни (мляко, яйца, черен дроб). Зеленoлистните зеленчуци и оранжеви плодове и зеленчуци (като моркови) съдържат каротеноиди, които се превръщат във витамин А в организма.