Лещата е част от семейство Бобови и е култура, отглеждана от повече от 9000 години. Освен вкусна, тя е и много полезна.

Вижте 7 здравословни ползи от лещата:

1. Лещата е пълна с протеин.
Лещата е богата на протеин и на всички незаменими аминокиселини, които са необходими на тялото ни за по-добро изграждане на мускули.

2. Лещата може да помогне за предотвратяване на атеросклероза.
Проучванията показват, че консумацията на леща осигурява антиоксиданти, които намаляват рисковете за развитие на атеросклероза. Тези антиоксиданти също играят роля в борбата срещу свободни радикали и предотвратяване на клетъчно и генно увреждане (стареене).

3. Лещата може да помогне в битката срещу ракови заболявания.
Изследванията показват, че растителните лектини, съдържащи се в храни като леща, пшеница, фъстъци, грах и соя, имат голямо влияние върху раковите клетки.

4. Отличен източник на фолиева киселина.
Лещата е уважаван източник на В-витамини, като например фолиева киселина. Тя помага при формирането на невралната тръба, образуването на червени кръвни клетки, както и регулиране на нивата на хомоцистеина.

5. Чудесен източник на желязо.
Около 36% от желязото от дневната препоръчителна стойност може да дойде от консумацията на една чаша леща всеки ден. Това е важно за червените кръвни клетки и производството на хемоглобин и може да се предотврати анемия при някои индивиди.

6. Леща може да помогне за подобряване на сърдечносъдовата дейност.

Лещата е чудесен източник на калий, а режим с високо съдържание на калий и ниско съдържание на натрий намалява риска от хипертония – ключов рисков фактор за болести на сърцето.

7. Може да стимулира обмяната на веществата.
Лещата съдържа много витамини, включително витамин B3, който допринася за укрепването на храносмилателната и нервната системи. Витамин B3 също играе роля в контрола на холестерола, намалявайки риска от заболявания като болестта на Алцхаймер, катаракта, остеоартрит и диабет.