Риганът е растение, разпространено не само в България, но и по целия свят. Намира широко приложение в кулинарията, използва се като подправка в редица традиционни ястия. Риганът е билка с широко приложение в народната медицина. Полезните му свойства са познати и ползвани от хилядолетия насам.

Антибактериални и противогъбични свойства
Според проучване на университета в Джорджтаун, маслото от риган съдържа тимол и карвакрол. Тези съставки помагат да се забави и спре растежът на много видове бактерии и гъбички, сред които форми на бактерии, причиняващи сериозни хранителни заболявания. Проучването е показало, че риганът им действа със същата успеваемост като антибиотици от рода на пеницилин, стрептомицин и ванкомицин.

Доказано е също, че маслото от риган потиска растежа на някои гъбички, включително Candida albicans, причиняваща инфекции като вагинит и кандидоза.

Съдържание на витамини и минерали
Риганът съдържа важни за организма витамини и хранителни съставки. В 20 грама сушен риган има 315.2 mg калций, 0.92 мг магнезий, 0.88 mg цинк, 8.8 mg желязо, 2.2 грама протеини и 8.56 грама фибри. Всички тези съставки помагат на човешкото тяло да остане здраво и да ползва пълния си потенциал.

Риганът е богат и на витамини – 20 грама риган съдържа 1.24 mg витамин B3 и 0.24 mg витамин B6. Тaзи билка е нискокалорична, в нея има само 61.2 калории и 2 грама мазнини.

Антиоксиданти
Както знаем, антиоксидантите са вещества, които убиват токсините, защитават клетките от разрушаване и по този начин забавят процеса на стареене.

Риганът съдържа повече антиоксиданти, отколкото много плодове, зеленчуци и зърнени храни. В 20 грама риган има 10 mg Витамин C – антиоксидант, участващ в образуването на колаген и спомагащ за поддържането на здрави зъби и венци. Има и около 3.6 mg витамин E, който защитава червените кръвни телца и предпазва от разрушаването на витамин А и витамин C в организма.

Източник: livestrong.com