Най-добрият начин за съхранение на виното е в специален охладител. Дори да не можете да си позволите такава инвестиция, има някои основни съвети, които е добре да спазвате.

 

Съхранявайте неотворената бутилка настрани

Това е един от от най-лесните за спазване съвети. Оставяйте неотворените бутилки настрани, за да може виното да е в контакт с корка. Ако тапата стане твърде суха, може да се напука и да допусне въздух и прах в бутилката, които ще развалят вкуса.

Съхранявайте на хладно място

Топлината е враг номер едно на виното. Температура над 20 градуса е пагубна за вкуса му. Препоръчва се съхранение между 10 и 17 градуса.

Дръжте виното далеч от светлина

Лампите вкъщи няма как да развалят виното, но слънцето е изключително вредно за този алкохол. Ултравиолетовите лъчи влошават вкусовите качества.  Това е причината бутилките да са затъмнени.

Съобразете влажността на въздуха

Идеалната влажност на въздуха за повечето вина е около 70%. Стремете се въздухът да не е твърде сух, за да не се увреди тапата, и да не е твърде влажен, което може да доведе до появата на плесени.

––

Източник: winespectator.com