Въпреки че има общоприети разбирания за здравето, всяка култура има и свои традиции в тази област. А като вземем предвид, че японците са едни от най-дълголетните хора, няма как да пропуснем техните съвети. Тук ви представяме някои от тях.

 

 

Без течности по време на хранене

Много хора в Япония не консумират никакви течности по време на ядене, тъй като вярват, че това пречи на храносмилането. Според проучвания водата намаля ефекта на стомашните киселини и така организмът изисква повече енергия, за да обработи храната.

 

Леки храни

Японците консумират много пресни храни – плодове, зеленчуци, свежи салати и подправки. Когато обработват храната, избягват да слагат мазнини, предпочитат варенето и печенето пред пърженето.

 

Чай

Може би заедно с Англия, Япония е една от страните с най-големи традиции в консумирането на чай. Тази топла напитка не само сгрява организма и успокоява, но и съдържа антиоксиданти, забавящи стареенето.

 

Малки порции

Българинът обича чинията да е пълна, порциите да са големи, да има от всичко по много. За разлика от нас, японците предпочитат малки порции и не комбинират ястията в общи съдове – всяко е в отделна чиния. Храната е добре аранжирана и подредена, което кара човека над чинията да се загледа, да оцени външния вид, преди да се нахвърли да яде. Всички тези навици помагат на японците да ядат в малки количества и все пак да се чувстват сити.

 

––-

Източник: healthlivingsolution.com