Нарът произлиза от земи в днешен Иран. В течение на вековете този плод се е разпространил по целия свят. Днес намира широко приложение в кулинарията, козметиката и медицината.

Всеки нар съдържа десетки сладко-кисели семенца, а всяко от тях – десетки важни за организма вещества. Ползите от червения плод са много и няма как да съберем всички в една статия, затова ще ви покажем някои от най-важните.

Богат е на антиоксиданти…

Кърварочервеният цвят на семената се дължи на полифенолите – мощни антиоксиданти. Нарът е по-богат на тези вещества от повечето плодове, дори от червеното вино. Антиоксидантите премахват свободните радикали, помагат за възстановяването на клетките и забавят стареенето.

… и на Витамин C

Два нара и половина. Толкова ви трябват, за да си набавите необходимата доза Витамин C за деня. Разбира се, ако не обичате семенцата, може да си приготвите и прясно изцеден сок. Който и вариант да изберете, все ще е добре за имунитета ви.

Подобрява храносмилането

Ако имате проблеми с храносмилането, сокът от червените семенца може да е от помощ. Някои вещества в нара взаимодействат с ензими в стомаха и съдействат за по-бързото обработване на храната.

Има противовъзпалително действие

Благодарение на антиоксидантите и витамините, плодът действа ефективно срещу различни възпаления. Някои кремове и масла от нар помагат при кожни възпаления.

Помага при артрит

Според някои проучвания флавоноидите в нара помагат при лечението на ставни заболявания, сред които и артрит. Обаче ако заболяването е в по-напреднала фаза, няма как да разчитате на плодове – ще трябва да приемате и подходящи медикаменти.

 

Източник: healthline.com