Според специалисти консумирането на червени зеленчуци помага да се намали рискът от диабет, остеопороза и сърдечно-съдови болести.

Виновник за яркия цвят е пигментът ликопен – химично съединение, което е силен антиоксидант и подсилва имунната система. Тук ви представяме 6 от най-популярните червени зеленчука и ползите им за здравето.

 

 

Червени чушки

cherveni-chushki

Червените чушки са по-богати на витамин C от повечето плодове. Това ги прави изключително полезни за имунната система. Този червен зеленчук съдържа и много витамин А, а на всичкото отгоре е и нискокалоричен – само 30 калории в 100 грама.

Червени люти чушки

liuti-chushki

Вдигаме температурата и преминаваме към лютивия братовчед на чушката. Може консумирането им да е голямо предизвикателство за вас, но си заслужава да опитате – 100 грама люти чушки съдържат 2/3 от дневната доза витамин C. Те са богати и на други полезни вещества, сред които магнезий, мед и витамин А.

Домати

domati

Няма как да пропуснем и най-известния червен зеленчук. Доматите са сред най-богати на ликопен растения от тази група, освен това съдържат много витамин C и калий.

Цвекло

cveklo

Преминаваме към един от най-богатите на антиоксиданти зеленчуци – цвеклото.  Според някои проучвания това кореноплодно засилва физическата издръжливост и смъква високото кръвно налягане. Цвеклото съдържа също и фибри, калий и витамин C.

Червени картофи

cherveni-kartofi

Червените картофи съдържат всички предимства на „обикновения“ им събрат – засищат, евтини са и са богати на калий. Освен тях притежават и други полезни свойства, изобилстват от витамин C, витамин B6 и тиамин.

Репички

repichki

Малко калории и много полезни вещества – така накратко можем да опишем репичките. Този зеленчук е богат на витамини, фолат, калий и фибри. Добавете репички към салатата или ястието не само заради вкуса, а и заради ползите за здравето.

 

Източник: healthivingsolution.com