Манука е малко дърво или храст, виреещ в Австралия и Нова Зеландия. Растението е със силно разклонено стъбло и достига до 5 метра височина. Има бели до бледорозови цветове и продълговати листенца.

У нас растението е популярно главно заради меда, който се произвежда от него. Той е по-тъмен и по-плътен от обикновения. За да се получи 450 грама мед от манука, повече от 60 000 пчели събират нектар от над 2 милиона цветчета.

Целият този труд определено си заслужава – готовият продукт е богат на полезни вещества. Той съдържа аминокиселини, витамин Б, калций, желязо и фосфор. В 100 грама мед от манука има само 60 калории и никакви мазнини.

Благодарение на тези и други полезни съставки, медът от манука има много лечебни свойства и приложения. Ако имате рани, обриви или изгаряния, може да го нанесете върху проблемното място. Както и обикновения мед, този от манука е полезен при кашлица и болки в гърлото и засилва имунитета. Продуктът помага за понижаването на холестерола, облекчава язви и стомашни възпаления.

Медът от манука става все по-разпространен у нас и се среща в био магазините. Доста по-скъп е от обикновения мед, но ако може да си го купите, опитайте. Определено си заслужава.