Витамин Е е важен антиоксидант, който участва в растежа на клетките, помага за синтеза на хемоглобин и предпазва от натрупването на токсини.

Препоръчваната дневна доза витамин Е е 15 милиграма, а недостигът му може да причини мускулна дистрофия и нарушения на половата система. Представяме ви пет лесни начина да си набавите този антиоксидант – чрез пет популярни храни.

 

 

Бадеми

Бадемите са сред първите храни, които свързваме с витамин E. Това съвсем не е случайно – 100 грама от тези ядки осигуряват над 200% от необходимата дневна доза. Препоръчваме ви да консумирате сурови бадеми, но може да си набавите полезните вещества и от бадемово масло или мляко.

Маслини

Независимо дали ги консумирате сурови или в зехтин, маслините са чудесен източник на витамин Е. Само една чаена чаша маслини ще ви осигури 20% от необходимата доза.

Сурови семена

Четвърт чаена чаша слънчогледово семе са необходими, за да си набавите дозата за деня. Не се ограничавайте само с един вид семена – тиквените и сусамовите семки също са богати на витамин E.

Спанак

Спанакът е супер-храната сред зелените зеленчуци. Той не само е изключително богат на калций и желязо, но и съдържа много витамин E – 2 mg на 100 грама. Свежият спанак е по-богат на хранителни вещества, но може да консумирате и сварен.

Авокадо

Оставяме в зелената гама и се прехвърляме към една по-екзотична храна – авокадото. То също съдържа  около 2 mg витамин Е на 100 грама. Само три плода дневно ще ви заредят с цялото количество витамин Е.