Цинкът е вторият най-срещан метал в човешкия организъм след желязото. Той е микроелемент, необходим за правилното функциониране на имунната система. Играе важна роля при синтеза на протеини и развитието на клетките.

Препоръчваната дневна доза цинк е между 8 и 11 милиграма. Освен като хранителна добавка, може да си набавите това вещество и чрез храната. Тук ви представяме пет храни, богати на цинк.

 

 

Пшеничен зародиш

Пшеничният зародиш е пълен с полезни хранителни вещества – витамин C, витамин Е, фолат, желязо. Неслучайно започваме с тази храна – 100 грама от нея ще ви осигурят 17 mg цинк – много повече от необходимата доза.

Сусам

Само със 100 грама сусам ще си набавите необходимата доза цинк за деня. Суров, печен или в тахан – както и да го консумирате, той ще осигури много полезни вещества.

Тиквено семе

Тиквеното семе е един от най-добрите естествени източници на цинк. Препоръчваме да го консумирате сурово, за да се запазят му полезните свойства. А те изобщо не са малко – тиквеното семе засилва имунната система и намаля риска от рак на простатата.

Черен шоколад

Черният шоколад е сред десертите, които са наистина полезни за организма. Той е мощен антиоксидант и намалява риска от депресия. Сто грама черен шоколад ще ви заредят с около 10 mg цинк.

Чесън

Чесънът е универсалното народно лекарство. „Ароматният“ зеленчук се бори срещу простудни заболявания, високо кръвно, възпаления. Включваме го и в списъка ни с богати на цинк храни – 100 грама чесън ще ви осигурят до 20% от необходимата доза за деня.