Калият е третият най-често срещан минерал в човешкото тяло. Той е необходим за поддържането на електролитния баланс и баланса на течностите в организма. Помага за правилното функциониране на сърцето, бъбреците, мозъка и мускулната тъкан.

Препоръчваната дневна доза калий е около 2000 mg. Недостигът му може да доведе до отпадналост, мускулни крампи, раздразнителност и повишено кръвно налягане.

Освен чрез добавки, може да си набавите калия и чрез храната. Тук ви представяме пет от най-богатите на този минерал продукти.

 

Сладки картофи

1-sladki-krtofi

Първи в списъка ни са сладките картофи (познати още като батати). Един батат съдържа 700 mg калий и само 130 калории. Освен всичко зеленчукът е богат на фибри и бета-каротин. Печени, сварени или пълнен – както и да консумирате сладките картофи, те са един чудесен избор за диетата ви.

 

Доматени сосове и пасти

2-domaten-sos

Свежите домати са страхотни, но когато става въпрос за калий, сосовете и пюретата са по-добър избор. Четвърт чаша доматена паста съдържа 664 mg, а половин чаша пюре – 550 mg. Ако сте любители на доматите, добавете тези съставки към любимата си гозба или спагети и се заредете с калий и други полезни вещества.

 

Листа от цвекло

3-zeleno-cveklo

Ако досега сте купували цвеклото само заради корена, а листата сте изхвърляли… време е да помислите отново. Те със сигурност заслужават място на масата – в половин чаша листа има цели 644 mg калий, а освен това витамини и фолат.

 

Бобови храни

4-bobovi

Белият боб е първенец по съдържание на калий – половин чаена чаша съдържа около 600 mg. Другите бобови храни също не са за пренебрегване. Освен калий, те са богати на фибри и помагат за здравето на сърцето.

 

Кисело мляко

5-kiselo-mlyako

Накъде без любимия ни млечен продукт! Двеста грама нискомаслено кисело мляко съдържат около 579 mg калий – около 30% от необходимия калий за деня. Прибавете го в менюто си за деня и подобрете храносмилането и имунитета си.

 

Източник: health.com