Басмати е дългозърнест ориз, произхождащ от Азия. Това, което го различава от другите видове, е характерният приятен аромат. В тази рецепта включваме ориза басмати в едно нискокалорично и засищащо ястие.

Съставките са за 4 порции, а приготвянето ще ви отнеме само 30 минути.

 

 

 

Необходими продукти

  • 1 чаена чаша ориз басмати
  • 12 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 смляна скилидка чесън
  • 1 1чаена чаша зеленчуков или пилешки бульон
  • 2 супени лъжици краве масло
  • 1 супена лъжица куркума
  • 1 дафинов лист
  • 1 щипка мащерка
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне

Сложете 1 супена лъжица от маслото в голям тиган и го разтопете на средно висока температура. Изсипете лука и чесъна и ги запържете за 3-4 минути, докато поомекнат. Добавете ориза и куркумата и разбъркайте добре.

Изсипете бульона и останалите подправки в тигана. Изчакайте, докато кипне. Покрийте тигана и го оставете да къкри около 15 минути.

Прибавете останалото масло, разбъркайте и свалете от котлона. Извадете дафиновия лист и сервирайте, докато е топло. Приятен апетит!

Източник: food.com