Историята на витамин K започва от началото на миналия век. През 1929 година веществото е открито от датския учен Хенрик Дам, а 10 години по-късно Паул Карер е успял да го изолира от люцерна. Същата година е открит и втори вид, наречен витамин K2.

Витамин К е мастноразтворим и се съхранява в мастната тъкан и черния дроб. Необходим е за съсирването на кръвта и здравето на костите. Намалява риска от развитието на Алцхаймер, деменция и според някои проучвания – от рак на черния дроб и простатата.

Препоръчваната дневна доза витанин К е около 100 микрограма за възрастни. Освен чрез добавки, можете да си го набавите и чрез храната. Тук ви представяме най-богатите на това вещество продукти.

 

Зеленолистни зеленчуци

Те са сред най-богатите на витамина съставки. Къдравото зеле е първенец – 100 грама от него ще ви снабдят с 600 микрограма витамин К. То съдържа също витамин C и A и почти никакви калории. Това го прави един чудесен избор за здравословна салата. Другите зеленчуци от групата също не са за изпускане. Много витамин К има също в спанака и цвеклото

Подправки и билки

Оставаме на зелена вълна и внасяме малко аромат. Сто грама босилек ще ви осигурят около 400 микрограма от веществото – 4 пъти повече от необходимото за деня! Други подправки, богати на веществото, са мащерката, магданозът и кориандърът. Включете ги към ястието си за по-ароматни и полезни ястия.

Зелен лук

Зеленият лук е чудесен избор за пролетна салата. Освен с приятен (е, поне за някои) вкус, той допринася и с много ползи за здравето. В 100 грама зелен лук задоволяват дневната нужда от витамин К, а също снабдяват организма с витамин C.

Краставици

„К“ като краставици и като витамин К. Само 1 брой от този зеленчук съдържа повече от половината витамин К за деня. Освен това – почти никакви мазнини и калории. Краставиците са и винаги ще бъдат чудесен избор за диета.

Синя слива

Стига толкова зеленчуци и зелено… плодовете също не са за пренебрегване. От тях най-богати на витамин К са сините сливи. Сто грама от тях ще ви осигурят около половината доза от полезното вещество. Свежи или сушени, както и да ги консумирате, ще се възползвате от вкусовите и здравословните им качества.

 

Източници: healthaliciousness.com, draxe.com; Снимка: discoverkale.com