Паелята е традиционно ястие от испанската кухня, произлизащо от Валенсия. Традиционните съставки са ориз, месо и зеленчуци.

Тук правим рецептата по-вкусна и ароматна, като използваме пилешко, скариди, чушки и много ароматни подправки.

Съставките са за 4 порции, а приготвянето ще ви отнеме около 20 минути. Да се заемаме!

Необходими продукти

  • 350 грама пилешки гърди, нарязани на дребно
  • 200 грама готвени скариди
  • 1 червена чушка, нарязана на ситно
  • 1 зелена чушка, нарязана на ситно
  • 2 чаени чаши сварен кафяв ориз
  • 1 консерва (400 грама) домати
  • 1 глава лук, накълцана
  • 2 смлени скилидки чесън
  • 3/4 чаена чаша замразен грах
  • 1 чаена лъжица риган
  • 1/2 чаена лъжица паприка
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • 1/4 чаена лъжица черен пипер
  • 1/4 чаена лъжица червен пипер
  • 1/8 чаена лъжица шафран
  • 4 чаени лъжици масло от рапица

Начин на приготвяне

В голям тиган загрейте половината от олиото. Запържете пилешкото за 2-3 минути, докато вече не е розово. Извадете от тигана и оставете настрана.

Изсипете останалото олио в тигана. Добавете чушките, лука и чесъна. Запържете и разбърквайте, докато зеленчуците поомекнат. Изсипете неотцедените домати, граха и всички подправки и разбъркайте. Изчакайте докато кипне и намалете температурата. Покрийте тигана и оставете да къкри за 5 минути.

Изсипете кафявия ориз, скаридите и пилешкото. Гответе и разбърквайте 1-2 минути. Поднесете готовото ястие, докато е топло, Приятен апетит!

Източник: diabeticlivingonline.com