Солта е подправката, без която не можем. Слагаме я почти на всичко, понякога дори прекаляваме и това се отразява на здравето.

Освен в кулинарията, солта има и стотици приложения в домакинството. Тук събираме десет от тях. Може да сте чували някои от родителите или бабите си, а може пък и да ви изненадаме… Е, да се потапяме в морето от съвети!

 

 

Предпазете завесите от мухъл

sol-muhal

Вземете мерки срещу мухъла предварително. Преди да окачите новите завеси за баня, просто ги измийте с подсолена вода.

 

Облекчете ухапвания

sol-komari

Тук ще сложим сол в раната… е, не съвсем. Навлажнете пръста си, сложете върху него малко сол и натрийте върху ухапването.

 

Върнете блясъка на медните прибори

sol-med

Не изхвърляйте старите медни прибори, все още има надежда за тях. Почистете ги със смес от сол и лимонов сок в отношение 1:1 (може да ползвате и оцет).

 

Предотвратете разпръскването на мазнина

sol-mazninz

Пръските от мазнина са малки парещи досадници, които често съпътстват готвенето. Има начин да ги премахнете – преди да сложите месото в мазнината, добавете в тигана щипка сол.

 

„Почистете“ свещите

sol-svesht

Вечеря на свещи или празнична трапеза? Какъвто и да е поводът, може да ви се наложи да използвате стара свещ. Следите от восък са дразнещи за перфекционистите. Тук солта идва на помощ. Накиснете свещта в силно подсолена вода за няколко часа. Преди да я запалите, я подсушете.

 

Премахнете миризмата от обувките

sol-mirizma

Миризмата от обувките е неприятна не само за вас, но и за околните. Решението е на е една подправка разстояние. Просто сложете няколко щипки сол в обувките,  разтърсете добре и ги почистете с прахосмукачка.

 

Отървете се от мравките

sol-mravki

Стотици малки нахалници в кухнята? Смесете сол и вода в отношение 1:4 и напръскайте там, където се събират мравките.

 

Предотвратете изгниването на плодове и зеленчуци

sol-zelenchuci

Лесно е – само потопете нарязаните плодове и зеленчуци в купа с подсолена вода. Преди да ги консумирате отново, изплакнете.

 

Премахнете миризмата на лук или чесън

sol-luk

Ароматът на лук или чесън е приятен за ястията, но не и за ръцете на готвещия. За да махнете миризмата, навлажнете ръцете си и ги натрийте със сол, след което изплакнете. Това е.

Източник: brightside.me