Ябълчената киселина е виновникът за киселия вкус на ябълките, вишните и други плодове. Първо е била изолирана през 1785 година, а оттогава намира приложение както в кулинарията, така и в козметиката. Съдържа се и във виното.

Ябълчената киселина е съставка в шампоани, лосиони и кремове против акне. Тук ви представяме няколко нейни свойства, за които е добре да знаете. Няколко причини да я търсите в съставките на продуктите, които купувате.

 

Почиства и подмладява кожата

Ябълчената киселина прави кожата гладка и свежа. Тя има и ексфоалиращ ефект – помага за отстраняването на мъртвите клетки.

Според някои проучвания стресът може да влоши кожни проблеми като екземи и акне. Както знаем, виното помага срещу стреса – още една причина да приемате продукти с ябълчена киселина.

Хидратира кожата и поддържа нивата на pH

Ябълчената киселина помага за задържането на влагата в кожата и по този начин я запазва хидратирана.

Може би не знаехте, но нормалните нива на pH на кожата са межху 4.5 и 5.5  – тоест леко киселинно. Именно заради това много продукти за балансирането на pH включват ябълчена киселина.

 

Помага при фибромиалгия

Фибромиалгията е сложно заболяване, което причинява болка и отпадналост на мускулите. Макар да не е много категорично, ябълчената киселина може да е полезна ии тук. В някои проучвания са я комбинирали с магнезий и след 48 часа е имало подобрение – по-малко болки и отпадналост при почти всички пациенти.

Източник: healthline.com