Aко сте имали проблем със стомаха, със сигурност са ви казвали да хапвате лека храна. Понякога твърде лека, спазвайки така наречената диета BRAT – банани, ориз, ябълково пюре и препечена филия. Доста хора смятат, че лютивите храни раздразват храносмилателния тракт и причиняват повръщане, диария, дори язва.

Но тези предположения ни карат да се замислим… Как хората от страни и култури, където лютива храна се яде всеки ден (и дори някъде се смята за лекарство), се грижат за стомасите си?

Излиза, че не всички лютиви храни са вредни за стомаха. Всъщност някои са точно това, от което имате нужда. Преди да се впуснем в подробности, един въпрос за разгрявка.

Какво е люта храна?

Всъщност отговорът не е толкова прост, тъй като „лютив“ е относително понятие. Ментовата паста за зъби е ад за небцето на някои хора. Други могат да ядат тайландски люти чушки направо от стъблото, без да пуснат капка пот.

Повечето лютиви подправки се извличат от чушки или чили растение. Използват се също и листа – като саперската горчица, и корени – джинджифилът. Включваме тези подправки в храната си сурови, сушени или термично обработени.

„Много хора свързват лютивото с Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ)“, казва д-р Рене Фичек, експерт по храненето. „Но има храни, които раздразват корема повече, включително кофеин, алкохол и кисели цитруси“. Ако изпитвате храносмилателен дискомфорт след хапване на люто, може и да реагирате на нещо различно от парливите съставки.

Мексиканската кухня често включва чили и лютив пипер в рецептите, но стомахът може и да се подразни от мазнината от сиренето или на сосовете с маслена основа. Киселите доматени сосове или лимонът в порцията пилешка пиката са други чести дразнители.

Ползите от лютото

Лютивите храни имат много ползи за организма. „Много подправки са чудесен източник на витамин C, който намаля продължителността на заболявания и инфекции“ – казва Фицек. Някои подправки намалят възпаленията – имунна реакция, при която повлияните части от тялото стават подути. Възпалението е част от много различни заболявания, сред които и такива на стомашно-чревния тракт.

И противно на старите вярвания, лютивата храна не причинява язва. В действителност, капсаицинът, химикалът, който прави чилито и чушките така „ударни“, помага за потискането на H. pylori. Тази бактерия е най-честият причинител на язва.

Ще споменем и куркумата. Сигурно я смятате по-скоро за горчива, но тя е включена в много рецепти за лютиви ястия като къри. Активната ѝ съставка куркумин е с доказани лечебни свойства. Тя е обещаваща в лечението на синдрома на раздразнените черва и рак на дебелото черво.

Ако нещата станат твърде горещи?

Ако вече имате язва, може и лютивите храни да влошат нещата. Те могат и да раздразнят инфекции на уринарния тракт, а и със сигурност ще навлажнят носа и очите и така може да раздразнят синусите.

Най-доброто качество на лютивите храни разбира се, е вкусът им (добре де, поне за някои). Може да нагласите колко подправки използвате при готвене, според вкуса си… и издръжливостта си. Ако проблемите със стомаха дълго ви измъчват, разгледайте нашите добавки за храносмилане.

 

Източник: healthline.com; Снимка: webmd.com