„Намалете солта“. Това е сред първите неща, които чуват хората с високо кръвно налягане. Но този прост съвет не се спазва достатъчно, казва ново американско проучване. Между 1999 и 2012 година дневният прием на натрий се е повишил с повече от 14% при хората с високо кръвно.

Проучването разкрило, че хипертониците в Америка са консумирали повече от два пъти от препоръчваната доза натрий – грам и половина. Пациентите са приемали цели 3,350 милиграма дневно.

Години наред учените твърдят, че натрият и високото кръвно имат опасна връзка. Какъв е точно механизмът ѝ не е ясно – казва авторът на проучването Елена Долматова. Все пак има няколко теории. Едната е, че солта привлича вода към потока на кръв. По този начин увеличава обема на кръвта и следователно налягането в съдовете. Повишеното налягане създава напрежение в сърцето и цялата кръвоносна система.

Няколко проучвания са направили и връзка между приема на натрий и секрецията на хормона ендогенен уабаин. Той има „вазотоничен ефект“ и кара кръвоносните съдове да се свиват.

Има и друг замесен хормон – ангиотензин II. Според изследвания той също свива кръвоносните съдове. При хората с нормално функциониращи хормонални системи тялото намаля количеството на аниотензин II, ако има повишен прием на натрий. Но при пациенти с генетични изменения това не се извършва по правилния начин.

Независимо как точно натрият влияе на кръвното налягане, важното е, че го прави. И тъй като хипертониците вече имат повишен риск да развият сърдечносъдови проблеми, намалянето на приема на натрий е изключително важно за тях.

Всъщност, хората от проучването с най-нисък прием на натрий са били тези, които са имали инфаркт или инсулт, приемали са медикаменти за високо кръвно, имали са диабет или наднормено тегло. Накратко – била е необходима сериозна диагноза, за да се вземат мерки и да се ограничи приемът.

Съвсем не трябва да е така, казва д-р Долматова. Проста промяна в храненето ще помогне да се предотвратят усложнения или лекарства с нежелани странични ефекти. „Не трябва да се чака до получаване на инфаркт, за да намалите приема на натрий“ – добавя тя.

Изглежда, че сме обградени от сол навсякъде и във всички продукти. Да намалите приема ѝ обаче не е трудно. Яжте по-малко обработени храни, следете съдържанието на покупките си и внимавайте какво поръчвате в ресторанти. И се контролирайте у дома. Не слагайте на всяка манджа… щипка сол.

 

Проблеми с кръвното? Разгледайте нашите хранителни добавки за сърце и кръвоносни съдове.

Източник: health.com